SON DAKİKA

Ajans13 Haber
Reklam Alanı

Şükri-i Bitlisi

Bu biyografi 07 Şubat 2015 - 21:42 'de eklendi ve 480 kez görüntülendi.
Şükri-i Bitlisi

Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, 16. yüzyılın ilk yarısında yaşadığını bazı kaynaklardan öğrenmekteyiz. Tahsilini daha
sonra kendi ismiyle anılan Bitlis’teki Şükriye Medresesi’nde yaptı.

Bitlis’in yerli beylerindendir. Her sahada kendisini yetiştirmiştir. Bir çok bölgeyi gezmiştir. Arapça, Türkçe, Farsça, Kürtçe, Ermenice ve Hindçe olmak üzere altı dil bilmektedir.

Kaynaklarda kendisinden Mevlana Şükri, Mevlana Aşık gibi isimlerle de bahsedilmektedir. Şuarâ Tezkiresi’nde Şükri-i Bitlisi’nin ümerâdan olduğu belirtilmektedir.

İslami ilimlere vakıftı. Kadılık, müftülük ve müderrislik gibi resmi vazifeler yaptı. Kendisi devrin en büyük hatip ve vaizleri arasında sayıldı.

Yavuz Sultan Selim’in 1512 yılında tahta geçmesiyle İstanbul’a geldi ve padişaha bir kaside takdim etti. Bu takdimden sonra onun özel meclisine girdi. Şükri-i Bitlisi’nin bu kasideyi takdimine karşılık, padişah ona Diyarbakır taraflarında belli bir toprak parçası verdi. Yavuz Sultan Selim ile İran, Kanuni Sultan Süleyman ile de Belgrad ve Rodos seferlerine katıldı.

Sporla ilgilendi. Murat nehrini baştan başa geçecek kadar iyi yüzme biliyordu. İyi ata bindiği, ok atmakta hünerli olduğu, tambur çaldığı ve iyi bir avcı olduğu anlatılmaktadır.

Şükri-i Bitlisi’nin, Molla Şihabi isimli bir oğlu vardır. Oğlu manzum Yemen Tarihi’nin yazarıdır.

Şükri-i Bitlisi’nin, ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

ESERLERİ:

En büyük eseri Selimname’dir. Selim-Namenin tarihi yönü yanında bir başka özelliği de; eserin bütün Türklerin faydalanması için Azeri ve Çağatay Türkçesi’yle yazılmasıdır. Şükri-i Bitlisi tarafından yazılan Selim-Name, bazı kaynaklarda Fütûhâtü’s-Selimiyye veya Fütûhâtü’s-Selim Han olarak da isimlendirilmektedir.

BİRLİK MESAJI

Türk ile Türki, Kürd ile Kürdem. Evde koyuni, yabanda kurdam. Sözü ile Anadolu’nun birliği için ne güzel bir söz söylemiştir.

HAKKINDA YAZILANLAR

‘Şükri Bitlisi’ adlı kitap çıktı

Bitlis’te yaşayan araştırmacı yazar M. Törehan Serdar’ın ‘Şükri Bitlisi’ adlı son kitabı çıktı.

Bitlis Valiliği tarafından 15. eserinden bin adet bastırıldığını söyleyen kitabın yazarı M. Törehan Serdar, Şükri-i Bitlisi hakkında ve yaşadığı dönemle ilgili kitapta ayrıntılı bilgiler verildiğini belirtti. Şükri Bitlisi’nin ölümsüz eseri olan Selimname hakkında da gerekli olan bilgilere yer verdiğini belirten Sedar, “Şükri Bitlisi gizemli ve çok yönlü bir şahsiyet. Ülkenin ve milletin birlik ve beraberliği için mücadele vermiş, ayrılık-gayrılık bilmeyen, dostu dost, düşmanı düşman bilen birisidir. Kitap 107 sayfadan oluşuyor ve Bitlis’in yetiştirdiği nadide şahıslardan biri olan Şükri Bitlisi hakkında detaylı bilgiler bulunuyor” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
DİĞER BİYOGRAFİLER
SON DAKİKA