01:02 - Donan göl gençlerin eğlence alanı oldu
01:02 - Milli Eğitim Müdürü Kokrmaz’dan değerlendirme toplantısı
01:02 - Kaymakam Alibeyoğlu, Aile Destek Merkezini ziyaret etti
01:02 - Yerli ıhlamur piyasalarda
22:56 - Sarıkamış şehitleri için bayraklı kayak gösterileri düzenlenecek
22:56 - Halep için yardım kermesi
22:56 - TATSO’dan 2016 yılı değerlendirmesi
17:47 - SON DAKİKA! Sarıyer Çayırbaşı Cezayirli Hasan Paşa Camii’nde silahlı saldırı: 2 yaralı
17:47 - Devlet Bahçeli’den Reina’ya düzenlenen terör saldırısına ilişkin açıklama
Bitlis’in Ahlat ilçesinde üretilen bastonlar her geçen gün farklı tasarımlarla yenilenirken, kadınlar da baston sanatına ilgi duymaya başladı.
Ayakta kalma mücadelesi veren Ahlat bastonu, “Geçmişe Can Geleceğe Yön” projesi kapsamında ilçede yeni baston ustaları yetiştiriliyor. El sanatlarının yaşatılması adına oldukça önem taşıyan projeye kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Ahlat Folklor Turizm ve Eğitim Derneği tarafından hazırlanarak Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) sunularak kabul gören “Geçmişe Can Geleceğe Yön” projesi kapsamında 20 kadın baston yapımını öğreniyor.
15 gün boyunca devam edecek kursa katılan öğrenciler ise, günde 6 saatlik eğitim alıyor.
Öğrencilere işin inceliklerini öğreten baston ustası Refa Gökbulak, el sanatlarının devamı açısından bu tür projelerin büyük önemi olduğunu vurguladı. Gökbulak, “Ahlat Folklor Turizm ve Eğitim Derneğinin DAKA’ya sunmuş olduğu proje kapsamında baston kursu veriyorum. Kursumuza 20 öğrenci devam etmektedir. İlk hafta ağaçların, araç ve gereçlerin tanıtılması, daha sonra ağaçların biçilmesi, gövdenin hazırlanması, kafanın hazırlanmasıyla kursumuz devam etti. Şu anda da gövde motifleriyle ilgili çeşitli figürler yapmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta içerisinde de bastonlarımızın kafa ve gövde motiflerinin tamamının yapılması aşamasına geçilecek. Daha sonra vernik ve zımpara aşamaları ile devam edilecek. Bu kursu, sanatımız adına çok önemsiyorum. El sanatlarımızın devamı için bu tür kursların çok büyük önemi var. Bundan dolayı DAKA’ya ve özellikle de Ahlat Folklor ve Turizm Derneğine teşekkür ediyorum” dedi.
Ahlat Folklor Turizm ve Eğitim Derneği Başkanı Ömer Timuçin ise, gençlerin kursa büyük bir heyecanla geldiklerini ifade ederek, “Öncelikle bu projenin hazırlanmasında emeği olan tüm arkadaşlarıma ve DAKA’ya teşekkür ediyorum. Bu projenin Ahlat’ta büyük bir ihtiyaç olduğunu düşündük. Gençlerin usta-çırak ilişkisine istinaden bir çalışmanın olmasını istedik. Baston ustamız Refa Gökbulak’a da emeklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kursa katılan öğrencilerden Emine Uçan da, Ahlat Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümünde okuduğunu belirterek, “Okuduğum bölüm zaten bastonculukla da ilgili olduğundan bu kursa katıldım. Bu kurstan çok memnunuz. İnşallah kurs sonunda olumlu sonuçlar alacağız” ifadelerini kullandı.
Kursa katılan öğrencilerden Şükrü Timuçin ise, el sanatlarına karşı bir hevesi olduğunu dile getirerek, “Açılan kursla birlikte ilgi duyduğum bir zanaatı öğrenmek istedim. Bu tür kursların devam etmesini istiyorum. Emeği geçen Refa usta ve Ömer Hocaya teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.