SON DAKİKA

Ajans13 Haber
Reklam Alanı

Hükümlüler Bitlis Eren Üniversitesinde Çalışabilecek

Hükümlüler Bitlis Eren Üniversitesinde Çalışabilecek
Bu haber 14 Şubat 2015 - 23:59 'de eklendi ve 402 kez görüntülendi.

Bitlis Eren Üniversitesi ile Cumhuriyet Başsavcılığı kamu yararına çalıştırma işbirliği protokolü imzalandı. Bitlis Eren Üniversitesi ile Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı Denetim Serbestlik Müdürlüğü arasında Kamuya Yararlı İşte Çalıştırmaya İlişkin İşbirliği Protokolü Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru ve Bitlis Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman tarafından imzalandı.

İmzalanan protokole göre; mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşulu ile ücretsiz olarak kamu yararına çalıştırma, koşullu salıverilme tarihine kadar ücretsiz olarak kamuya yararlı bir işte çalıştırılma, adli para cezası almış hükümlülerin kamuya yararlı bir işte çalıştırılma gibi ceza alan bireyler Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı kurumlarda çalıştırılması konusunda karara varıldı.

İşbirliği Protokolü ile haklarında kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılması kararı verilen hükümlülerin; yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, sosyalleşmesini teşvik etmek, toplumu suça karşı korumak üretken verimli, kanunlara nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Kimlere Kamuya Yararlı Çalışma Tedbiri Verilebilir?

1) Ücretsiz Olarak:

Türk Ceza Kanununun 50. maddesinin 1. fıkrasının f bendi gereğince; “Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre, mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşuluyla kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına mahkemece karar verilebilir.”

Örneğin; 6 Ay hapis cezasına hükmedilen bir hükümlüye gönüllü olmak koşuluyla cezasının yarısı olan 3 ay süre ile kamuya yararlı bir işte çalıştırılması kararı verilebilir.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105. maddesinin 4. fıkrası gereğince; “İki yıl veya daha az süre ile hapis cezasına mahkûm olanlardan, hükümlülük süresinin yarısını iyi hâlle geçirenlerin, istekleri bulunmak koşuluyla kendilerinin veya yasal temsilcilerinin veya Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, mahkûmiyet sürelerinin geriye kalan yarısını kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına mahkemece karar verilebilir.”

Örneğin; 24 Ay Hapis cezasına hükmedilen bir hükümlü, şartların uygun olması halinde 12 ay ceza infaz kurumunda geçirdikten sonra geriye kalan 12 ay cezasını ücretsiz olarak kamuya yararlı bir işte çalışarak geçirebilmektedir.

2) Ücretsiz Olarak:

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 107. maddesinin 7. fıkrasında hükümlü, denetim süresinde, infaz kurumunda öğrendiği meslek veya sanatı icra etmek üzere, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında, ücret karşılığında çalıştırılabilir.

Örneğin; 24 Ay hapis cezasına hükmedilen bir hükümlü, cezasının 16 ayını geçirdikten sonra Ceza İnfaz Kurumunda öğrenmiş olduğu bir mesleği ücret karşılığı icra etmek üzere, normal şartla tahliye tarihinde başvurabilecek ya da hükümlü dışarıda kendi özel imkanları ile iş arayabilecektir.

Türk Ceza Kanununun 51. maddesinin 1. fıkrası gereğince; İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Bu sürenin üst sınırı, fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından üç yıldır. Ancak, erteleme kararının verilebilmesi için kişinin;Daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması, suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması gerekir. Cezası ertelenen hükümlü hakkında, bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere, bir denetim süresi belirlenir. Bu sürenin alt sınırı, mahkûm olunan ceza süresinden az olamaz. Aynı maddenin 4. fıkrasının b bendi gereğince de cezası ertelenen bir meslek veya sanat sahibi hükümlünün, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında çalıştırılmasına mahkemece karar verilebilir.

Örneğin; Erteleme kararının verilebilmesi için gerekli koşullara haiz olan kişinin cezasının ertelenmesi durumunda bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere belirlenmiş olan denetim süresi içerisinde bir meslek veya sanat sahibi hükümlünün, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında çalıştırılmasına mahkemece karar verilebilir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA