01:02 - Donan göl gençlerin eğlence alanı oldu
01:02 - Milli Eğitim Müdürü Kokrmaz’dan değerlendirme toplantısı
01:02 - Kaymakam Alibeyoğlu, Aile Destek Merkezini ziyaret etti
01:02 - Yerli ıhlamur piyasalarda
22:56 - Sarıkamış şehitleri için bayraklı kayak gösterileri düzenlenecek
22:56 - Halep için yardım kermesi
22:56 - TATSO’dan 2016 yılı değerlendirmesi
17:47 - SON DAKİKA! Sarıyer Çayırbaşı Cezayirli Hasan Paşa Camii’nde silahlı saldırı: 2 yaralı
17:47 - Devlet Bahçeli’den Reina’ya düzenlenen terör saldırısına ilişkin açıklama
Toplantının açılış konuşmasını yapan Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, ilçenin tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyeli, Budaklı Kaplıcasının değerlendirilmesi, SRAP Projeleri teşvikinin genel durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi.
İlk olarak ilçenin potansiyeli hakkında konuşan Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya: “İlçemizin içinden D300 karayolunun geçmesi, onu dinamik bir yapıya sahip kılmaktadır. İlçemizde ciddi bir hareketlilik var ve diğer ilçelere göre daha müsait konumdayız. Sosyal ve ekonomik yönden gelişmekte olan ilçemiz, Bitlis’teki yerleşim yerleri içinde göç vermeyen ve nüfusu artan tek yerleşim yeridir. Bunu, son TÜİK verilerinde görmekteyiz. Bu ilçemizin gelişmeye müsait olduğunu göstermektedir. Bu amaçla biz devlet olarak ilçe esnafı ve çiftçimizi desteklemek, proje ve teşviklerden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak istiyoruz.
Her zaman dediğimiz gibi, İlçemizin tarım ve hayvancılık potansiyeli çok yüksek, ilçemizdeki meralar Türkiye’de ilk üçe girebilecek konumdadır. İlçedeki araziler pirinç ekimine çok müsait. En son 1940’larda ilçemizde pirinç ekimi yapılıyordu. Bu kapsamda biz geçen sene 25 bin m2’lik alanda pirinç ekimi gerçekleştirdik. Ekim yapılan bu pilot arazilerde beklediğimiz verimi aldık. Bu amaçla Tarım Bakanlığı’na ve KDRP’ye bununla ilgili projeler sunduk. Ama henüz bir destek alamadık. Bizim amacımız, %60’ı ithal edilen pirinci ilçemizde ve bölgemizde yaygınlaştırmak, ilçe ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Çiftçilerimize pirinç ekimi konusunda her türlü desteği vermeye hazırız
İlçemizin en büyük hayvancılık potansiyeli olan mandacılık ile ilgili projelerimiz var. Türkiye’de manda sayısı bakımından 3. sıradayız ve mandacılık için verilen teşvikte birinci sıradayız. Bu gerçekten büyük bir potansiyel. Fakat mandacılıkla elde edilen süt ve süt ürünleri ilkel yöntemlerle yapılmaktadır. Bizim amacımız tesisler kurarak, mandaları toplulaştırmak ve bu alanda modern bir şekilde en iyi verimi almaktır. Bununla ilgili yetiştiricilerimizi Samsun’a göndererek bu tesisleri yerinde inceleme fırsatı buldular. İhtiyaç olunan desteği finanse ettiğimizde “Manda Toplulaştırma Projemizi” gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
İlçemizin yıllardır, atıl faziyette duran, değerlendirilmeyen Budaklı Kaplıcası ile ilgili fizibilite çalışması yapıldı. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) tarafından yapılan inceleme de kaplıca debisi ve sıcaklığının yeterli miktarda olduğu belirlendi. Ayrıca Sağlık Bakanlığına gönderilen numunelerde, kaplıca suyunun insan sağlığı için uygun olduğu rapor edildi. Yani bu kaplıca suyu “Jeotermal Otel, seracılık, enerji üretimi ve konut ısıtmasında” kullanılabilir. Geçen sene Mayıs ayında bir İtalyan şirketi olan Energy25 firması temsilcileri İlçemize gelerek, çeşitli incelemeler de bulundu. Onlarda, ilçemizin özellikle jeotermal enerji ve tarım ürünleri konusunda ciddi bir potansiyeli olduğunu belirttiler.
KDRP tarafından desteklenen “Obsidyen Atölyesini” açtık. İlçemiz sınırları içerinde bulunan obsidyen taşını işleyeceğiz. Verilecek mesleki eğitimlerle vatandaşımız burada istihdam edilecek. Bu da ilçemizde istihdamın bir parçası olacaktır.” dedi.
Proje bilgilendirme toplantısı, KOSKEP, DAKA, İŞKUR temsilcilerinin yaptıkları sunumlar ile devam etti. “Sunumlarda, mesleki eğitimler, hibe türleri, proje kültürü, markalaşma, kapasite geliştirme” gibi alanlarda katılımcılara sunum yapıldı.