SON DAKİKA

Ajans13 Haber
Reklam Alanı

Altın İnanılmaz Seviyelere Ulaştı

Altın İnanılmaz Seviyelere Ulaştı
Bu haber 05 Mayıs 2023 - 19:21 'de eklendi ve 792 kez görüntülendi.

Türkiye’de altına olan talep, hane halklarının altını enflasyon baskılarına karşı bir önlem olarak görmeye devam etmesiyle eşi benzeri görülmemiş bir tempoyu koruyor.

Ülkenin merkez bankası aynı zamanda dünya çapındaki merkez bankaları arasında değerli metalin en büyük alıcılarından biri olmaya devam ediyor.

Dünya Altın Konseyi (WGC) Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’deki külçe ve madeni para yatırımının ilk çeyrekte “olağanüstü seviyelere” ulaştığını ve tarihte ilk kez 50 tonu aştığını söyledi.

WGC bir raporda, talebin bir yıl öncesine göre beş kat arttığını ve çeyrekten çeyreğe %32 arttığını söyledi. Değer açısından, altına benzeri görülmemiş bir 58 milyar TL (yaklaşık 3 milyar dolar) yatırım yapıldığını söyledi.

Türk hanehalkı altını, geçen yılın Ekim ayındaki zirvesinden son altı ayda hafifleyen enflasyondan korunmak için bir sığınak olarak görüyor.

Resmi verilere göre, yıllık enflasyon Nisan ayında daha da yavaşlayarak %43,68’e geriledi. Okuma, geçen yılın Ekim ayındaki %85,51’den kayda değer bir gerilemeye işaret ediyor – 24 yılın zirvesi. Aralık’ta düştü ve olumlu bir baz etkisi ve nispeten istikrarlı bir Türk Lirası ile Mart’ta %50,51’e ulaştı.

Küresel talebin altıda biri

Dünya çapında yatırımcılar Ocak-Mart döneminde 302 ton külçe altın ve madeni para satın aldı. WGC, Türkiye’nin tek başına küresel talebin altıda birini oluşturduğu anlamına geliyor.

Toplam rakam, beş yıllık ortalamanın %14 üzerine çıkarak 18,4 milyar $ değerine ulaştı. Konsey, alımların bazı pazarlarda rekor seviyelere ulaşan güçlü altın fiyatları tarafından teşvik edildiğini kaydetti.

Banka iflaslarının piyasalara korku salmasıyla ve analistlerin ABD faiz oranlarındaki artışların sona ereceğini tahmin etmesiyle Mart ayında yatırım talebi arttı.

WGC, “Sürekli yüksek enflasyon, jeopolitik riskler ve bankacılık krizinin bulaşmasına ilişkin endişeler talebi daha da artırdı” diye ekledi.

Ancak, yüksek altın fiyatları kâr elde etmeyi teşvik ettiğinden ve birkaç önemli pazarda keskin düşüşler görüldüğünden, talebin önceki çeyreğin seviyelerine yetişemediğini bildirdi.

Çinliler, ilk çeyrekte en büyük külçe ve madeni para yatırımcıları oldu ve talep 66 tona ulaşarak yıldan yıla %34 ve çeyrekten çeyreğe %7 artış kaydetti. Bu, esas olarak Çin’in COVID-19 salgınından çıkışı ve altın fiyatı performansından kaynaklandı.

WGC verilerinin gösterdiğine göre, ilk üç aydaki rekor düzeyde yüksek ve dalgalı yerel fiyatlar talebin ana itici gücü olduğundan, Hindistan da en büyük altın tüketicilerinden biri olmaya devam etti.

Ancak WGC, Mart çeyreğindeki talebin %17 düşüşle 10 çeyrekteki en düşük seviyeye gerilediğini ve rekor seviyedeki fiyatlarla Haziran ve Eylül aylarında bile baskı altında kalmasının muhtemel olduğunu söyledi.

WGC, yatırım talebinin bu yıl muhtemelen artacağını ve merkez bankası alımlarının geçen yılın en yüksek seviyesinin altında olsa da güçlü kalacağını söyledi.

Bununla birlikte, WGC analisti Krishan Gopaul, yatırımcıların stok yapmasının altını daha pahalı hale getirmesinin muhtemel olduğunu ve bunun da tüketicilerin genellikle yüksek fiyatlardan vazgeçtiği Hindistan gibi ülkelerde talebi azaltabileceğini söyledi.

TCMB yine büyük alıcı

Veriler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ocak-Mart çeyreğinde küresel para otoriteleri arasında yine büyük bir altın alıcısı olduğunu gösterdi.

TCMB’nin resmi rezervleri 30 ton arttı. WGC, Ocak ve Şubat aylarındaki 45 tonluk kombine alımlarının, Mart ayındaki bir satışla dengelendiğini söyledi – Kasım 2021’den bu yana ilk kez.

Türkiye’nin Şubat ayı başlarında güneydoğu bölgesini vuran yıkıcı depremlerin ekonomik etkilerini azaltmak için bir acil durum planının parçası olarak bazı altın ithalatını geçici olarak askıya almasının ardından yerel piyasaya 15 ton altın satıldı.

Verilere göre TCMB’nin toplam altın rezervi 572 tona çıkarak toplam rezervin %34’ünü oluşturdu.

Kayıtlardaki en güçlü çeyrek

WGC, Ocak-Mart dönemindeki küresel merkez bankası talebinin, 2000 yılına kadar uzanan verilerdeki en güçlü ilk çeyreği gösterdiğini söyledi. Merkez bankaları, 2013’te kırılan bir önceki ilk çeyrek rekorunun %34 üzerinde, 228 ton altın satın aldı.

Singapur Para Otoritesi (MAS), Haziran 2021’den bu yana altın rezervlerinde ilk artış olan 69 tonluk artışla çeyrek boyunca en büyük tek alıcı oldu. 2022’nin sonu.

Bunu Çin Halk Bankası (PBoC) altın rezervlerinin 58 ton arttığını açıklayarak takip etti. Kasım 2022’de satın alma raporlarının yeniden başlamasından bu yana PBoC, altın rezervlerine 120 ton ekleyerek 2.068 tona çıkardı ve bildirilen toplam altın rezervlerinin %4’ünü oluşturdu.

Küresel talep düşüyor

Bu arada WGC, küresel altın talebinin 2023’ün ilk üç ayında, merkez bankaları ve Çinli tüketiciler tarafından yapılan büyük alımların azalan yatırımcı alımlarıyla dengelenmesi nedeniyle düştüğünü bildirdi.

Konsey, üç aylık talep eğilimleri raporunda, toplam talebin 2022’nin ilk çeyreğine göre %13 düşüşle 1.081 ton olduğunu söyledi.

Altın talebinin yaklaşık yarısı kuyumculardan geliyor, geri kalanın çoğundan yatırımcılar ve devletler sorumlu. Külçe güvenli bir varlık olarak görülüyor ve yatırımcılar genellikle ekonomik istikrarsızlık dönemlerinde daha fazla satın alıyor.

Kayıtlardaki en büyük merkez bankası sayesinde talep 2022’de 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu arada altın fiyatları, ons başına 2.000 doların üzerindeki rekor seviyelere yakın.

Cuma günü GMT ile 11:38’de spot altın %0,7 düşerek ons ​​başına 2.036,74 $’a geriledi, ancak hafta boyunca %2,3 arttı.

Altın, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) maraton yürüyüş döngüsünün sona eriyor olabileceğini ima etmesinden sonra, Perşembe günü 2.072.49$’lık rekor seviyeye ulaşmaktan çekinerek 2.072.19$’ı vurdu.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA