SON DAKİKA

Ajans13 Haber
Reklam Alanı

Akdeniz, Ege kıyılarında göz kamaştırıcı bir gezinti: Selanik

Akdeniz, Ege kıyılarında göz kamaştırıcı bir gezinti: Selanik
Bu haber 02 Mayıs 2023 - 15:45 'de eklendi ve 842 kez görüntülendi.

Selanik, eğlenceli ve cana yakın insanları, denize uzanan sokakları ve ilginç tarihi dokusuyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

Uzun yolculuk serüvenimizin ilk durağı Selanik oldu. İstanbul’dan başlayan yolculuğumuzda Edirne’deki sınır kapısından geçerek Yunanistan’a geçtik. Avrupa seyahatlerimizi genellikle bu sınır kapısından uçak yerine araba ile yapıyoruz. O yüzden burası bizim için dünyaya açılan bir kapı gibidir. Bu kapıdan geçtikten sonra içinde uyanmak istediğimiz farklı şehirlere yaklaşıyoruz ve o yollar bizi bu kez Selanik’e götürüyor.

Selanik, yol serüvenimizde dinlenmek için bir durak olarak planladığımız bir şehir olduğu için ancak hızlı bir şekilde keşfedebildik. Bu nedenle bu güzel şehir ikinci kez gezilecek yerler listemizde yer alıyor. Meydanları, müzeleri, parkları ve sahil boyunca yürüyebileceğiniz uzun caddesiyle Selanik bizim için yeniden keşfedilmeyi hak ediyor.

Yunanistan’ın ünlü yazarlarından Despina Pandazi, Yunanistan’ın ikinci büyük şehri olan ve Türkiye’de İzmir’e benzerliğiyle dikkat çeken bu şehri İstanbul’un kızı, İzmir’in kız kardeşi olarak tanımlamıştır.

Kentin uzun sahil şeridi özellikle İzmir’in Kordonu’na benzetilir. Canlı, eğlenceli ve sıcak bir metropol. Üniversitenin varlığı da şehri oldukça hareketli kılmaktadır. Genç nüfusun fazla olduğu şehirde oldukça hareketli bir yaşama şahit olacaksınız.

Aynı zamanda Selanik’in tarihi dokusundan da oldukça etkileneceğinizi söyleyebilirim.

atatürk’ün evi

Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ve ilkokuldan itibaren kitaplarda gördüğümüz ev Selanik’in Aya Dimitria semtinde bulunuyor. Türk Konsolosluğu, cumhuriyetin babasının 1881 yılında doğduğu ve 1912 yılına kadar zaman zaman konakladığı evin yanında bulunuyor. 1953 yılında müzeye dönüştürülen ev, özellikle Türk turistler için oldukça önemli bir yapı. Küçük bir avlu içinde yer alan üç katlı evin odalarında İstanbul’un Dolmabahçe Sarayı ve Topkapı Sarayı’ndan özenle seçilmiş eşyalar bulunuyor.

Beyaz Kule

Ege Denizi kıyısında yer alan Selanik’in Beyaz Kulesi, şehrin simgesi ve şehri gezmeye başlamak için ideal noktalardan biri. Osmanlı Padişahı I. Süleyman döneminde yapılan bu tarihi kule, o dönemde garnizon ve hapishane olarak kullanılmış. Nitekim kulenin yapıldığı dönem hakkında bir görüş ayrılığı vardır. Bizans dönemine ait bir kule olduğu da söylenmektedir. Hatta kimileri kuleyi ünlü Osmanlı mimarı Mimar Sinan’ın yaptığını söyler. Selanik 1912’de Yunanlılar tarafından fethedildiğinde kule vaftiz edilerek beyaza boyandı ve Beyaz Kule adını aldı. Sahil şeridinde tüm ihtişamıyla duran kule, özellikle gün batımında harika bir manzara sunuyor.

“Şemsiyeler”

Sahilde tüm ihtişamıyla göz kamaştıran “Şemsiyeler” heykeli, daha önce Selanik fotoğrafları aradığınızda karşınıza çıkmış olabilir.

Heykeltıraş George Zongolopoulos’un uzun çelik direklere sabitlenmiş şemsiyelerden oluşan eseri, sahili aydınlatıyor.

Beyaz Kule’nin çok yakınında bulunan heykel, Selanik’in 1997’de Avrupa Kültür Başkenti olmasından sonra yapılmıştır. Uzun çelik direklere sabitlenmiş 40 şemsiyeden oluşmaktadır. Şehrin ikonik yapılarından biridir ve Büyük İskender Heykeli’ne oldukça yakın bir konumdadır.

Yeni Camii

Kentte yapılan son cami olan Yeni Cami ziyarete kapalı ve günümüzde kullanılmıyor. 1902’de inşa edilmiştir. İtalyan mimar Vitaliano Poselli tarafından 1902’de şehrin Dönme cemaati için inşa edilmiş, kripto-Yahudi İslam’a geçmiştir. Caminin önünde bir de saat kulesi bulunmaktadır. Yunanistan ile Türkiye arasındaki nüfus mübadelesi sırasında Dönme cemaatinin şehri terk etmesi üzerine cami, 1925 yılında Selanik Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapmak için kullanılmıştır. Bugün bir sergi merkezi olarak hizmet veren cami, Ramazan ayında şehrin Müslüman ahalisi için ibadete açıktır. Bayram veya Eid al-Fitr. Cami, Hamidiye Camii olarak da bilinir.

Yedikule

Osmanlı Padişahı I. Bayezid tarafından yaptırılan Heptapyrgion veya Yedikule Kalesi – “Yedi Kule Kalesi” anlamına gelir – Selanik’te ayakta kalan en eski Osmanlı yapılarından biridir. 1402 yılında Bizans Valisi tarafından yıkılan ve daha sonra şehri tekrar ele geçiren Osmanlı Padişahı Sultan II. Murat tarafından yeniden yaptırılan kale, uzun süre hapishane olarak kullanılmıştır. Adına rağmen 10 kuleye sahip olan kale, adını muhtemelen İstanbul’daki Yedikule Kalesi’nden almıştır. Selanik’in en yüksek noktası olan kaleden harika bir şehir manzarası izleyebilir, çevresindeki kafelerde oturup gün batımını izlerken içkilerinizi yudumlayabilirsiniz.

Roma Forumu

Selanik aynı zamanda şehrin eski bir Roma dönemi forumu olan Roma Forumu’na da ev sahipliği yapmaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde Selanik’in siyaset ve yaşam merkezi olarak kullanılan forum, hala geçmişin izlerini taşıyor. Roma Forumu’nu ve yakınlardaki Aristoteles Meydanı’nı arka arkaya ziyaret edebilirsiniz.

Aristoteles Meydanı

Her şehrin kalbinin attığı bir meydanı vardır. Selanik’in kalbinin attığı deniz kıyısında yer alan Aristoteles Meydanı da bunlardan biri. Festivallere, kutlamalara ve birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapan meydanda yer alan birçok kafe ve restoranda keyifli bir yemek yiyebilir veya içkilerinizi yudumlayabilirsiniz.

Rotunda

Adını dairesel şeklinden alan Rotunda’nın kullanım amacı hakkında iki farklı rivayet var. Bir rotunda, dairesel bir zemin planına sahip herhangi bir binadır ve bazen bir kubbe ile örtülüdür. Rotunda’nın, Roma’nın ünlü yöneticilerinden biri olan dördüncü yüzyıl Roma imparatoru Galerius’un mezarı olarak yapıldığı söyleniyor. Farklı bir rivayete göre ise dini yapı olarak yapılmış ve Zeus’a ithaf edilmiştir. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılan ve yanında hala minaresi bulunan Rotunda, bugün müze olarak ziyaretçilerini bekliyor. Son olarak, Galerius’un Perslere karşı kazandığı zaferi kutlamak için MS 298 ile 305 yılları arasında inşa edilen Galerius Kemeri’ni görebilirsiniz. Kemer, Rotonda’nın güneyinde yer almaktadır.

Aya Sofya

Adından da anlaşılacağı gibi Ayasofya kilisesi, İstanbul’daki ikonik Ayasofya modeli üzerine inşa edilmiştir. Kilise, Yunanistan’ın en önemli kiliselerinden biridir ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Selanik, çoğu kişi tarafından birkaç saatinizi ayırırsanız ziyaret edilebilecek kadar küçük bir şehir olsa da bizce hiç de öyle değil. Kendimizi evimizde gibi hissettiğimiz bu şehir, gezginlere oldukça keyifli ve tarihi bir gezi deneyimi sunuyor.

Üstelik yaz aylarında giderseniz, şehir içinde ve çevresindeki harika plajlarda ve ayrıca Yunanistan’ın Maldivleri olarak adlandırılan çok yakın Halkidiki’de denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA