01:02 - Donan göl gençlerin eğlence alanı oldu
01:02 - Milli Eğitim Müdürü Kokrmaz’dan değerlendirme toplantısı
01:02 - Kaymakam Alibeyoğlu, Aile Destek Merkezini ziyaret etti
01:02 - Yerli ıhlamur piyasalarda
22:56 - Sarıkamış şehitleri için bayraklı kayak gösterileri düzenlenecek
22:56 - Halep için yardım kermesi
22:56 - TATSO’dan 2016 yılı değerlendirmesi
17:47 - SON DAKİKA! Sarıyer Çayırbaşı Cezayirli Hasan Paşa Camii’nde silahlı saldırı: 2 yaralı
17:47 - Devlet Bahçeli’den Reina’ya düzenlenen terör saldırısına ilişkin açıklama
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından organizasyon komitesi adına konuşan Düzenleme ve Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ercan Aksoy, bugün burada adı adeta üniversitemizle özdeşleşmiş olan Uluslararası Ahlat-Avrasya Bilim, Kültür ve Sanat Sempozyumunun üçüncüsünün açılışını gerçekleştirmek üzere bulunuyoruz dedi. Prof. Dr. Aksoy; “Adını sahip olduğu taşınmaz kültür varlıklarıyla, Türk İslam Medeniyetinin en önemli tarihsel yerleşim yerlerinden biri olan Ahlat’tan alan bu sempozyumda, başta Ahlat olmak üzere üniversitemizin adını taşıdığı Bitlis’in doğal kültürel varlıklarıyla ilgili bildiriler sunulacak ve tartışılacaktır. Üç gün sürecek sempozyumda değerli bilim insanları tarafından hazırlanan 69 bildiri sunulup tartışılacaktır. Düzenleme ve Yürütme Kurulu olarak bütün katılımcılara, açılış törenini onurlandıran siz değerli konuklara, Bitlis Eren Üniversitesi’nde yapılan bütün etkinliklerde olduğu gibi, bu sempozyumun da en iyi şekilde gerçekleşmesi için her türlü desteği veren Onursal Başkanı ve Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru’ya ve emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu bilim ve tarih platformunda bir araya gelen sizleri saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Üçüncüsü yapılan uluslararası organizasyonun temelinin 4 yıl önce Ahlat’ta bir panelde atıldığını ifade eden Düzenleme ve Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, sempozyumda bulunmanın kendisi için çok büyük mutluluk kaynağı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Belli; “Bu güne kadar bu bölgenin tarihi, arkeolojisi, sanat tarihi, coğrafyası, dil ve edebiyatı, turizmi yada diğer bilim dalları işlenmemiş durumda. Geçmişle gelecek arasında her hangi bir çizgi yok. O yüzden bunların bu tür uluslararası sempozyumlarla dile getirilmesi ve bundan da önemlisi basımı yapılarak kitap haline getirilmesi çok önemlidir. Söz uçar yazı kalır. O yüzden bilgilerin basılarak, geleceğe kaynak eser olarak bırakılması sempozyumların vazgeçilmez bir öğesi olmalıdır. Bu sempozyumun düzenlenmesinde çok büyük emeği olan Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.
Sözlerine sempozyuma katılan herkesi selamlayarak başlayan Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru, öğrencilerin yoğun olarak kampüste bulunmasından dolayı sempozyumun bu sene Merkez Konferans Salonu’nda yapıldığını belirtti. Rektör Prof. Dr. Doğru; “Programımız ilk iki gün kampüs alanındaki konferans salonunda üçüncü gün Ahlat’ta gerçekleştirilecektir. Sempozyumun düzenlenmesinde az yada çok kimin katkısı varsa onlara gönülden teşekkür ediyorum. Bütün katılımcılara geldikleri için minnetlerimi sunuyorum, inşallah yararlı ve olumlu sonuçlarla buradan ayrılırsınız” dedi.
Program, gelen kutlama telgraflarının okunmasının ardından, Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru tarafından sempozyuma destek veren kurum ve kuruluş temsilcilerine plaketlerinin verilmesiyle devam etti.
25-31 Ağustos tarihleri arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan Ahlat Kazı Çini Örnekleri ve El Sanatları Sergisi’nin Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru tarafından yapılan tanıtım sunumunun ardından oturumlara geçildi.
Prof. Dr. Nihat Falay’ın yönettiği birinci oturumda, Ahlat Mezar Taşlarının Halihazır Haritasının Yapılması ve 3 Boyutlu Modellenmesi, Bitlis Bölgesinde Urartu Sulama Tesisleri, Ahlat Mezar Taşlarında Kitabe İçerikleri, Prof. Dr. Recai Karahan’ın yönettiği ikinci oturumda, Ahlat Meydan Mezarlığı Kadı Mezar Taşları, Van Gölü Havzası Hamam Mimarisinde Kullanılan Mescitlerin Yeri ve Önemi, İshak Paşa Sarayı Medresesi’nin Mimari Tasarımı konuları anlatıldı.
Prof. Dr. Yüksel Bingöl ve Prof. Dr. Salim Cöhce’nin başkanlıklarını yaptıkları öğleden sonraki oturumlarda, Ahlat’ın tarihi, turizmi, kültürü ve stratejik durumu anlatılarak, Ahlat’ın turizme kazandırılması için yapılması gereken projeler tartışıldı.
Oturumların ardından sempozyumun ilk gün programı yapılan tartışmalarla sona erdi.