01:02 - Donan göl gençlerin eğlence alanı oldu
01:02 - Milli Eğitim Müdürü Kokrmaz’dan değerlendirme toplantısı
01:02 - Kaymakam Alibeyoğlu, Aile Destek Merkezini ziyaret etti
01:02 - Yerli ıhlamur piyasalarda
22:56 - Sarıkamış şehitleri için bayraklı kayak gösterileri düzenlenecek
22:56 - Halep için yardım kermesi
22:56 - TATSO’dan 2016 yılı değerlendirmesi
17:47 - SON DAKİKA! Sarıyer Çayırbaşı Cezayirli Hasan Paşa Camii’nde silahlı saldırı: 2 yaralı
17:47 - Devlet Bahçeli’den Reina’ya düzenlenen terör saldırısına ilişkin açıklama
Fistül normal şartlarda bulunmayan anal kanal ile rektum arasında oluşmuş kanallara verilen isimdir. Eğer anal kanaldan deriye uzanan bir kanal ise buna anal fistül denir. Bu kanalların nasıl oluştuğuna gelecek olursak bağırsağın son kısmı olan anüs yani makat dairesel kaslardan oluşur. Bu kaslar özellikle dışkı tutmada istemli ve istemsiz olarak görev yapar. Makat bağırsaklardan daha dar bir yapıya sahiptir. Bağırsak boyunca ilerleyen dışkı makattan geçerken zorlanır. Bu geçişi kolaylaştırmak için kayganlaştırıcı sıvalar salgılanır. Bu sıvılar makara kanallar aracılığıyla gelir. Farklı sebeplerden dolayı bu kanallar ve sıvı salgılayan bezlerde mikro organizmalar ürer ve enfeksiyon oluşursa fistül meydana gelir.
Anal fistüle sebep olan an yaygın durum bu bölgede oluşan apseler. Apse tedavi edilse bile 2 ay süre ile fistül ortaya çıkabilmektedir. Anal fistül tedavisinde temel amaç oluşan kanalı ortadan kaldırmakdır. Tedavi ile ilgili yöntemler son yıllarda oldukça gelişmiştir. Genel olarak tedavisi ameliyat olarak bilinse de özellikle modern kliniklerde ameliyatsız yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Fibrin yapıştırıcı ve tıkaç teknikleri ile ilaç kullanarak anal fistül ameliyatsız kalıcı olarak tedavi edilebilir. Bu bu tedavi yöntemlerinden sonra yüksek oranda iyileşme görülürken düşük oranlarda tekrarlama ihtimali de vardır.
Anal fistül tedavisine başlamak için öncelikle fistül tanısı konulmalıdır. Fistülün en yaygın belirtisi akıntıdır. Bu belirti çok genel olup hemoroid gibi birçok hastalıkta karşılaşılmaktadır. Bu durumda diğer belirtilere bakmak gerekir. Anal fistülde diğer hastalıklarda görülen ağrı, kanama, kaşıntı gibi şikayetler genellikle görülmez. Akıntı şikayeti ile doktorunuza başvurduğunuzda MR, ultrason, fistülografi ve endoskopi gibi testler aracılığıyla kesin tanı konulur. Eğer anal fistül tedavi edilmezse oluşan akıntıdan dolayı hijyen problemlerine yol açar. Çok uzun süreler tedavi gerçekleşmezse anal kanserler oluşabilir.